od Berny » Pia Aug 21, 2009 4:14 pm
Ja som sa zas presvedčil, čo mi i potvrdil i svojou poslednou odpoveďou Senky, že je to tá druhá možnosť. Divím sa, že na takéto duchaplné reakcie má Senky čas. Predsa vytvoril pekný portál s problematikou okolo hier. Jeden by ho hodnotil ako kultivovaného mladého muža, dokonca má pod Senky uvedené "Skúsený" (ešte, že tam nieje Expert alebo Poloboh). No s prihliadnutím toho, že je ešte mladý (o jednú až dve generácie mladší) je mu odpustené, pardon nie odpustené, len nebude braný vážne.
Úroveň tohto fora sa veľmi podobá iným foram kt. sa točia okolo bezplaného softu.
1) Najskôr je to veľká chuť niečo robiť, (alebo možno veľké oči na peniažteky).
2) Po čase si jedinci všimnú, že moderátor a administrátor môžu vyhadzovať užívateľov z fora, zamykať témy, chytračiť a i štipka arogancie je im povolená. V tej chvíli sa satne takýto post pre nich priam životný sen. To je šanca, v živote mimo WEBu sa neviem presadiť, tu je to anonymné a zušľachtím si svoje ego. Pamätám si jedného mladého muža z pred pár rokov ako nám v práci rozprával o tom, že založí podporu (forum) pre soft tiež poskytovaný pod open-source licenciou. Takmer dve hodiny rozprával o tom aký sú niektorí ľudia hlúpi (akosi rýchlo zabudol na svoje začiatky), ako sa stanú užívatelia na ňom závislými, jak bude koho a za jakých podmienok banovať, jak on bude niekto lebo bude mať hafo užívateľov a príspevkov a hlavne ako bude na tom zarábať. Aj ho založil, aj skoro skončil.
3) Keď sa už naplní forum zaujímavým počtom užívateľov, chytráci sa prilepia na dobrý bezplatný soft (vytváraný radou priaznivcov bezplatne) a začnú ponúkať služby a rôzne úpravy za peniaze. Po čase aj oni prídu na to, že takto si na medveďa len tak skoro nezarobia.
4) Ego všemocného admina či moderátora sa moc nepozdvihlo, na medveďa asi dlho nebude, treba sa poobzerať po niečom inom. Tu je počiatok úpadku každej podpory prostredníctvom fora. Následkom sú zvyšujúci sa počet neaktuálnych odkazov, zvýšený počet dotazov bez odpovedí, niekedy i nanucovanie riešení, zvýšená nervozita a k tomu zodpovedajúca úroveň odpovedí a naviac tu som si všimol i radu príspevkov kt. absolutne nemajú nič spoločné s podporou phpBB (viz. Senkyho predošlá odpoveď) ovšem toto páchajú i moderátori, asi preto aby forum malo čo najviac príspevkov.
No a potom sa môže stať, že tému niekto vymazal bez upozornenia. Neprihlásil sa. Ostal schovaný. Ale dôvod už poznám - problém 1300 rokov starý v tejto krajine, pardon v provincii. Písal som adminovi, moderátorom a nikto neodpovedá, takže predpoklad potvrdený.
Omnoho menšie i väčšie projekty ako je phpBB majú kvalitne prepracované návody s FAQ, ktoré sú včas aktualizované a sú v rámci seriózneho prístupu k užívateľom danej krajiny i patrične preložené. Argumentovať bezplatnosťou tohto produktu je choré. Forum ako také mi nepríde ako vhodný spôsob podpory.
Stiahnuté phpBB je ako surový kus mäsa, ktorý treba ešte upraviť pred podaním. Predpokladám, že podpora pomôže záujemcom o soft s inštaláciou, nastavením, administráciou a prípadnými úpravami. Nie urobím to za úplatu ale pomôžem vysvelím ako na to. Predstavte si forum s ca 50 000 užívateľmi. Jeden užívateľ (skúsený) čo je denne ca 2-5 hodín na fore, vie presne kde čo hľadať a druhý čo príde na forum 2x do mesiace alebo sa ešte len oboznamuje s terminológiou. Teraz treba niečo vyhľadať. Ten druhý ani nevie poriadne čo by mal zadať do vyhľadávacieho políčka. Pár krát to skúsi a vo väčšine prípadov končí. Prečo ? Lebo čím väčšie forum, tým viac výsledkov + sa do toho pripletú nezmyselné príspevky o kt. som tu už písal. A prhrabávať sa vtom môže nezamestnaný alebo dôchodca. Následne sa pokúsi zadať dotaz a dosť často sa stáva, že "skúsený" možno moderátor, mu napíše "bolo to tu už riešené, hľadaj". On by mu vedel pomôcť i ináč, ale on je tu na fore hviezda už nejaký ten rok a zrovna triezvie z posledného ťahu a má problém udržať rovnováhu na stoličke, ALE ODPÍSAL. Niekedy nezaškodí pochváliť sa kamarádom koľkých takto odpálil, veď on sa s hlupákmi srať nebude. Takéto som počul na vlastné uši a nebol som u toho sám. Byť takýto pracovník u nás, bolo by to rýchle, ani by nestihol zareagovať čo sa deje. Občas sa nájde niekto s prístupom podľa kt. sa dá poznať, že sa vyzná a vie pomôcť bez akéhokoľvek náznaku chytračenia či arogancie. Títo ľudia sú soľou každého fora.
Tento soft je ozaj dobrý, vytvára ho rada ľudí a poskytujú ho bezplatne a poskytnúť podporu k tomuto produktu za peniaze v akomkoľvek smere mi príde voči týmto ľuďom prinajmenšom nefér. Argumenty o tom, že si môže záujemca vybrať platené/bezplatné atď., to sú len také demokratické kecy. V podpore nemajú také ponuky, odkazy, ... čo robiť. Vrcholom sú fora "Ponuka práce" a "Tvorba web stránok" kde je rada takýchto ponúk priamych i nepriamych a nikto stým nič nerobí.
Vzhľadom k tomu, že moje phpBB bude treba v budúcnu dosť upraviť a už sa mi do toho nechce a ani nemám čas, snáď nájdem jedného normálneho a schpného človeka s ktorým sa bude dať komunikovať. V tejto krajine, pardón provincii, nie je problém si zabezpečiť priestory, financie a radu potrebných prostriedkov pre Vašu činnosť, tvorbu. Ak je ovšem práce viac a potrbujete niekoho pre spoluprácu, tak to je naozaj problém.
Pretože pre mňa je phpBB pomerne zaujmavé a vážim si prácu tých čo ho "vytvorili a hlavne neustále ho zdoklnalujú", je dosť pravdepodobné, že i ja tento projekt podporím.
Ďakujem drndosovi za odkaz na mod MSSTI.
Či už tento príspevok niekto zmže a lebo dá BAN, je to nepodstatné. Toto forum v starších dátumoch obsahuje radu dobrých informácií ale dnes nežije. Našťastie sú tu stovky iných kanálov.
S pozdravom Berny, phpBB 3.0.5